Close

5 martie 2020

În vizită la Școala Valea Lupului

Cu o școală poate că nu se face primăvară, dar cu 35 de școli? Acesta este numărul școlilor care transformă educația din România, aflate pe harta de pe www.scoalazburd.ro, iar acest număr va crește! Şcoala Gimnazială “Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, Iaşi este una dintre aceste școli unde copiii vin cu drag și au și rezultate foarte bune.

La începutul lunii februarie 2020, Simona David Crisbășanu, președinte al Asociației ROI, a vizitat această școală, despre care puteți citi aici. Printr-o scurtă sesiune de coaching de grup, Simona a avut prilejul să povestească despre proiectele Asociației ROI precum Zburd-Educație prin coaching și să afle de la câțiva dintre profesori ce apreciază cel mai mult la școala lor.

Astfel, o parte dintre profesori ne-au mărturisit că au fost în 6-7 școli și nu au găsit atmosfera din această școală, atmosferă creată prin deschiderea conducerii (“care te primește cu zâmbetul pe buze”), prin colaborarea cu colegii și printr-un mediu plăcut de lucru. Aici au parte de dotări (de la laptop pentru fiecare profesor și videoproiectoare în clase), materiale, informatizare prin implementarea catalogului electronic, în special datorită implicării autorităților locale. În același timp, profesorii participă și la cursuri de formare “pe bune” și sunt susținuți în diverse inițiative și, mai ales, pentru realizarea unui mod de predare modern, cu rezultate. Printre inițiativele introduse în această școală menționăm trupa de teatru, “Toată școala citește” sau, după modelul finlandez, “Toată școala învață să înoate”.

De asemenea, participanții au avut ocazia să reflecteze asupra realizărilor lor la nivel personal sau profesional și așa am aflat că apreciază la colegii lor calități precum determinare, curajul și faptul că nu renunță la visurile lor. Am reflectat, de asemenea, asupra întrebărilor critice la care ar trebui să răspudă sistemul de învățământ. Întâlnirea a fost reflectată printr-un scurt filmuleț aici:

Să învățăm de la școlile Zburd

La finalul vizitei, dna Petronela Petrea, directorul școlii, a avut deschiderea de a răspunde la câteva întrebări referitoare la evoluția școlii. Mulțumim, aici, dnei profesoare Ana Ungureanu, spiridușul care se ocupă de imaginea școlii, care și ne-a sprijinit în realizarea filmulețului.

Din dialogul dintre dna Petronela Petrea și Simona David-Crisbăşanu am aflat care au fost factorii care au contribuit la evoluția acestei școli în ultimii 10 ani:
– preocuparea pentru starea de bine a elevilor și cadrelor didactice;
– învățarea din greșeli;
– formarea pe bune a cadrelor didactice;
– un mediu prietenos, dotările, tehnologia (laptopuri, videoproiectoare);
– transformarea modului de predare pentru a face ore cât mai bune;
– preocuparea pentru învățare (literație);
– comunicarea cu comunitatea și atragerea sprijinului din partea comunității;
– inițiative (ex. Cercetășia, “Toată școala citește!”, “Toată școala învață să înoate!” etc.) și proiecte atractive;
– sprijinul din partea autorităților locale;
– dezvoltarea echipei cadrelor didactice din școală prin team building și celebrare.

Evident, am adăuga noi, este clar că a fost determinant faptul că această școală are parte de o un director ca dna Petrea, o persoană cu mentalitate deschisă, un lider care a știut cum să-și ghideze echipa către schimbare și cum să atragă resursele necesare din partea autorităților locale și din partea comunității și a diferitelor organizații neguvernamentale.

Școlile care fac eforturi și au rezultate în sensul transformării educației se pot înscrie în comunitatea Zburd completând un formular de înregistrare disponibil aici. Pentru a face parte din această comunitate este important să fiți angajați pe drumul schimbării și să fiți deschiși în a colabora cu alte școli care v-ar solicita sprijinul.